Bijenproject  
  Menu  
 BijenProject
 

Honingbijen vliegen al meer dan 100 miljoen jaar op onze planeet en pasten zich gedurende de eeuwen aan de verschillende klimaten en omstandigheden aan. Maar nu sterven vele bijenvolkeren in Nederland, België en andere landen. Veel van de planten (groenten, fruit) die mensen eten zullen verdwijnen als de bijen er niet meer zijn om ze te bevruchten.

Bijen zeer nuttig
Er bestaan veel misverstanden over bijen. Men denkt dat ze gevaarlijk zijn en dus bestreden moeten worden. Coördinator Eugène Menne: “Solitaire bijen zijn niet sterk genoeg om door onze huid te prikken. Daarnaast hebben ze weinig reden om te prikken want ze hoeven geen bijenvolk te verdedigen. Angst is dus niet nodig. Sterker nog, solitaire bijen zijn enorm nuttig want
zij spelen een essentiële rol bij het verbouwen van groenten en fruit, want zij bestuiven de gewassen.”


Grootste Bijenhotel van Limburg feestelijk in gebruik genomen

 

BijenHotelHet grootste bijenhotel van Limburg in stadspark De Karthuis is donderdag 22 februari feestelijk onthuld door leerlingen van de Vrije School Christophorus samen met wethouder Raja Fick-Moussaoui. Het 'hotel' is 2 meer 50 hoog en 2 meter 20 breed en staat in het stadspark in het centrum van Roermond. Het park gaat in de avonduren op slot, maar overdag is het openbaar toegankelijk.

In het bijenhotel kunnen duizenden bijen terecht. De plek wordt ook educatief gebruikt voor leerlingen van Roermondse basisscholen. Behalve het bijenhotel is er ook een plek voor zandbijen gerealiseerd zodat met de bloemrijke en bijvriendelijke borders een volwaardige ‘bed & breakfast’ voor de wilde bijen is bijgekomen in de binnenstad van Roermond. Het project is een initiatief van Stichting Service Gilde Roermond en de Roermondse Stadsimkers. De realisatie van het bijenhotel is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Stadspark De Karthuis, de gemeente Roermond en het Bisdom Roermond.

Klik HIER voor een reportage door TVEllef.

 


 

Stadsimkers in het zonnetje
BijenhotelDonderdag 15 juni waren er in de binnentuin van het Cuypershuis in Roermond diverse activiteiten met als middelpunt: de bij. Leerlingen van groep 7 van basisschool De Brink volgden workshops, er werd een bijenhotel onthuld en de Roermondse stadsimkers werden in het zonnetje gezet. De stadsimkers hebben in het voorjaar van 2016 en 2017 op meerdere scholen bijenlessen verzorgd en met veel passie en deskundigheid aan de jonge inwoners uitgelegd welke belangrijke functies de honingbijen en solitaire bijen vervullen. Wethouder Raja Fick-Moussaoui heeft de Roermondse imkers geprezen voor hun inzet en passie waarmee ze hun kennis verspreiden. Als blijk van waardering kreeg Gildevrijwilliger Eugène Menne namens hen de zilveren bijenspeld opgespeld. “Nu zijn jullie officieel stadsimker van de gemeente Roermond”, aldus wethouder Raja Fick-Moussaoui.

 

Bijenhotel Cuypershuis

 

   
    (C) Stichting Service Gilde Roermond | Webbeheerder