Fietsbanner  
  Menu  
   

 
 

FietsTocht

Donderdag 10 oktober is het thema: Roermond Kastelengemeente

KastelenStart vanaf ‘t Paradies om 13.30 uur. We fietsen langs een aantal als zodanig nog herkenbare kastelen in de gemeente Roermond. In eerdere fietstochten dit seizoen hebben we er al een paar van bekeken, naar aanleiding van een ander thema. Soms zijn ze eeuwenoud, soms ook pas een dikke 100 jaren. Het een ligt er mooier bij als het ander, soms is er een andere bestemming aan gegeven als de bouwers bedoeld hebben. Er is één ruïne bij die te zien is, en één die níet te zien is vanaf de openbare weg en ook één waar de toegangsweg al privé is, en dus ook niet bekeken kan worden. Bij de ruïne van de Ouborg is een voor Nederland unieke torenvorm te zien: er is een achtkantig grondplan met twee zijden die wat langer zijn. In Maasniel is de Thooren uit de 14e eeuw een voor Nederland zeldzaam voorbeeld van een woontoren. Lang in gebruik geweest als boerderij met woonfunctie, en, ook na de renovatie nog steeds in gebruik als woning. Kasteel Schöndeln is zo’n relatief nieuw kasteel, eind 19e eeuw gebouwd, bedoeld als edelmanswoning. Dat is te zien aan de architectuur. Jammer dat het verpleeghuis uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw er koudweg tegenaan is gezet. Kasteel Hillenraedt ten slotte is een parel onder de kastelen, een waterburcht, ook in de 14e eeuw gesticht. Het kasteel is ook een paar keren hoofdkwartier geweest van waaruit de stad Roermond belegerd werd, beide keren door Oranjes, in 1572 en ook in 1632.
Dit en nog meer komt ter sprake bij de toelichtingen bij de diverse kastelen. De tocht is ongeveer 30 km, er wordt niet gestopt bij terrassen of herbergen, dus neem iets te drinken/eten mee. Tijdens de praatjes bij een kasteel is er gelegenheid om iets te nuttigen, naar behoefte.


Startplek: ’t Paradies, aan het Munsterplein: 13.30 uur.
Deelnemen aan de fietstocht is GRATIS


Iedere tweede donderdag van de maand start vanaf ‘t Paradies om 13.30 uur een fietstocht en iedere keer met een ander thema. Om en door de stad, door prachtige natuurgebieden, langs de vele landgoederen of grindgaten, of met 'uitvluchten' naar Duitsland of België. Dwars door de Roermondse Ommelanden dus: waarin elk landschapstype voorkomt, een prachtig landelijk gebied met veel verrassende plekjes vol van historie en natuur.

De tocht

  • De fietstocht is maximaal 35 kilometer en omstreeks 16.45 uur zijn we weer terug bij de startplaats.

  • Deelname is gratis.

  • Het zijn korte fietstochten voor wie het eens wil proberen of voor wie 50 à 60 km nu nog te ver is. Er is niet voorzien in een geplande tussenstop bij een ’heilig huisje’. Bij de informatiepunten waar iets verteld wordt is altijd gelegenheid om een eigen versnapering te gebruiken of om iets te drinken.

  • De start is exact om 13.30 uur, afhankelijk van een aantal factoren terugkomst rond 16.45 uur.

  • Vooraf aanmelden is niet nodig. Meldt u bij de startlocatie: daar zal een korte instructie zijn voor onderweg, met name ook hoe te handelen bij het naderen van een informatiepunt.

  • Wilt u al in een eerder stadium informatie ontvangen? Geef vóór de tocht uw emailadres door.


Voor elke tocht geldt:

  • volg de verkeersregels en de aanwijzingen van de gidsen op.

  • neem altijd voldoende drinken (water) mee.

  • deelname is voor eigen risico.

Met familie of vrienden de fietstocht nog eens doen? Voor groepen vanaf 10 personen kunnen er aparte afspraken worden gemaakt.

Deelnemen aan de fietstocht is GRATIS