Foto: Hans Ursem  
  Menu  
   

 

Stadswandelingen

 

Logo stadswandeling

 

Gilde Rondje Roermond bestaat uit een tiental gecertificeerde en zeer enthousiaste stadsgidsen. Zij organiseren voor bezoekers aan de stad aansprekende wandelingen. De wandelingen zijn altijd 'op maat', of rond een speciaal thema, want Roermond heeft veel te bieden. De Kathedraal, de Munsterkerk, maar ook de zeer bijzondere gebedshuizen van andere religies. Of het oude centrum met zijn monumentale gebouwen, openbare ruimtes met prachtige beelden en het fraaie groen. 'Mooder Maas' en het waterrijk rond Roermond of het sinds de de 14e eeuw bestaande Voorstad St Jacob, dat eeuwenlang de belangrijkste verbinding voor de stad naar het zuiden was. Er is in Roermond dus genoeg te wandelen, te bewonderen en te beleven!


Een eigen wandeling, op een andere dag of tijdstip, op maat of rond een thema? Neem contact op met onze coördinator stadswandelingen via het mobiele nummer: 06 34 17 29 70. Klik HIER voor de speciale folder.


Stadswandeling donderdag 01 november

 

Deelname aan de maandelijkse stadswandelingen is GRATIS!

Na afloop GRATIS kopje koffie of thee in 't Paradies.

 

De stadswandeling heeft als thema: Jugendstil in Roermond

 

DupontBijna alle Jugendstilgevels in Roermond zijn van Roermondenaar Frans Dupont, (1880-1955). Na de HBS volgde Frans een cursus aan de Avondtekenschool en werd hij volontair bij, de eveneens van Roermondse afkomst zijnde, architect Speetjens. In 1898 werd Frans Dupont bouwkundig tekenaar bij de bouw van het slachthuis.
Dupont vestigde zich in 1906 in Roermond als architect aan de Venlosepoort nr. 7, na studies in Antwerpen aan de Academie voor schone Kunsten, net als Pierre Cuypers, en in Luik. Hij werkte voor architectenbureaus in Antwerpen, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Hilversum, Brussel en Parijs.
Hij ontwierp in allerlei stijlen: neorenaissance, ´Um 1800´, traditionalistisch, maar is vooral bekend van de Jugendstilgevels. Zijn 1e grote bouwproject was Villa Josephina, nu Huize Marie-Louise aan de Kapellerlaan. Frans was ook een begaafd musicus: vele jaren was hij 1e violist bij de Koninklijke Harmonie en bij het Roermonds Salonorkest.
Hij was overtuigd liberaal, bestuurder van de Onafhankelijken (liberale) Kiesvereniging en gemeenteraadslid. Dat heeft hij moeten bezuren. Zijn activiteiten voor de liberale zaak kwamen hem op een boycot van katholieke zijde te staan. Waar hij eerst een veel gevraagd architect was, kreeg hij nu minder opdrachten.
´Het kan verkeren´, zei Bredero al.
Frans Dupont verdient het dat zijn naam weer bekendheid krijgt als een architect die zijn stempel op de stad gedrukt heeft: zijn creaties horen tot de smaakmakers tussen Roermonds gevels.

De wandeling start bij MFC ‘t Paradies, Munsterstraat 61 Roermond. De start is om 13.30 uur.

 ('t Paradies ligt bij de Munsterkerk, op 5 minuten lopen vanaf het station)

 


   
    (C) Stichting Service Gilde Roermond | Webbeheerder