Menu  
   

 

Stadswandelingen

 

Volgende Stadswandeling: donderdag 04 april

Thema: Ateliers en architecten in Roermond

 

De wandeling start bij MFC ‘t Paradies, Munsterstraat 61 Roermond. De start is om 13.30 uur.

 ('t Paradies ligt bij de Munsterkerk, op 5 minuten lopen vanaf het station)

 

Het begrip atelier als kunstwerkplaats kwam in de 19e eeuw op en gold voor schilders, beeldhouwers, glaskunstenaars, goudsmeden. In Roermond gold dat zeker ook voor architecten, die meestal kantoor aan huis hadden.
Een spilfunctie is er voor architect Pierre Cuypers, vanaf 1852 in samenwerking met Frans Stoltzenberg (goudborduurwerken, kerkstoffen en ornamenten, van 1838 tot 1907). Ook voor glazenier Frans Nicolas, en zijn atelier.
Zij hadden zonen/familieleden- opvolgers en talloze leerlingen/werknemers, die daarna zelfstandig een atelier of architectenbureau begonnen, vaak als compagnons in een maatschap, of in dienstverband. Dat naast de ateliers van kunstenaars die naar Roermond kwamen, geïnspireerd door het succes van Pierre Cuypers en anderen, maar ook allemaal toekomstperspectief zagen in de omstandigheden.
De werkplaatsen van Cuypers/Stoltzenberg, later Cuypers en zoon, van zoon en kleinzoon, vormden écht een motor: er werkten architecten naast schrijnwerkers/meubelmakers, naast beeldhouwers, naast schilders en glazeniers. Voornamelijk kerkelijke opdrachten, maar af en toe ook niet- religieuze opdrachten als meubels voor een woning, hout/schilderwerk voor de kermis: pony’s op de carrousel. En men restaureerde ook vaker bestaand werk van ándere kunstenaars.
Ook vanuit de Fa. Nicolas en Zn. werden veel glazeniers opgeleid, of deden daar kennis en ervaring op. Uit dat atelier sproten de ateliers of samenwerkingsverbanden voort van Gerard Mesterom (zoon Coen werd ook glaskunstenaar) en atelier Stroucken, atelier Gebrs. Van Rooijen, later na 1951, voortgezet door Wielders aan het Wilhelminaplein tot 1978.
Joep Nicolas leidde Gisèle Waterschoot van der Gracht op, hij scoutte Max Weiss, die later het atelier overnam toen Joep naar de Verenigde Staten ging. Eerder al startte Caspar Lommen zijn glazeniers- werkzaamheden bij Frans Nicolas.
Diens zoon Jos Lommen studeerde aan de Academie in Antwerpen, daarna bij Pierre Cuypers en begon toen aanvankelijk als kerkschilder. Matthieu Lommen startte in Schaesberg in 1920 zijn atelier waar vaandels en vlaggen ontworpen en gemaakt werden tot 1975. Frans Lommen was naast kunstschilder ook keramist.
Denk ook aan de ateliers van de generaties Windhausen en Lücker (schilders), en Thissen (beeldhouwers). En dan waren er ook nog de vele paramenten- ateliers, met Stolzenberg als exponent.
Deze 1e wandeling langs architectenbureaus en kunstwerkplaatsen is iets voor de liefhebber! We gaan langs bekende en minder bekende plekken, met elke keer een kort praatje. Er zal beslist nog eens een wandeling komen langs ándere ateliers.
----------

Deelname aan de maandelijkse stadswandeling is GRATIS!

Na afloop kopje koffie of thee in 't Paradies voor maar 1 Euro.


   
         
   

Gilde Rondje Roermond bestaat uit een tiental gecertificeerde en zeer enthousiaste stadsgidsen. Zij organiseren aansprekende wandelingen. De wandelingen zijn altijd 'op maat', of rond een speciaal thema, want Roermond heeft veel te bieden. De Kathedraal, de Munsterkerk, maar ook de zeer bijzondere gebedshuizen van andere religies. Of het oude centrum met zijn monumentale gebouwen, openbare ruimtes met prachtige beelden en het fraaie groen. 'Mooder Maas' en het waterrijk rond Roermond of het sinds de de 14e eeuw bestaande Voorstad St Jacob, eeuwenlang de belangrijkste verbinding voor de stad naar het zuiden. Er is in Roermond dus genoeg te wandelen, te bewonderen en te beleven!

Klik HIER voor de digitale 3-luik folder!

 

Een eigen wandeling?

Op een andere dag of tijdstip?

Op maat of rond een thema?

Of wilt u meteen boeken?

Neem dan contact op met onze coördinator via dit speciale nummer:

06 34 17 29 70

   
         
   
   
    (C) Stichting Service Gilde Roermond | Webbeheerder