Menu  
   

 

Stadswandelingen

 

Volgende Stadswandeling: donderdag 06 juni

Thema: Wederopbouw in Roermond

Wandeling ter gelegenheid van de 74e herdenking van de Bevrijding van Roermond op 1 maart 1945: Wederopbouw in Roermond,

Enerzijds was er veel herstel nodig van oorlogsschade door Duitsers, maar nog veel meer van schade door de Engelsen: van al of niet verkeerd uitgevallen bombardementen en door beschietingen vanaf de overkant van de Maas, bij de bevrijding eind ‘44- begin ’45. Anderzijds vroeg de groei van de bevolking en de toename van bedrijvigheid om nieuwbouw.

Namen:
Architecten als Dupont, Bongaerts, Klarenbeek jr. en Jos Franssen hebben zowel voor als na de oorlog gewerkt, net als Sybold van Ravensteyn.
Ook waren er:
H.W. Valk (leerling van Pierre Cuypers), J.J.M. Turlings jr (die vele wederopbouwpanden ontwierp, al of niet samen met vader Jo sr. , (die na de oorlog directeur Gemeentewerken werd) Wijsma, Pierre Weegels, Peutz, Jos Klijnen, planner van de uitbreidingsplannen van Roermond en Maasniel uit 1951 en J.A.M. Kurvers. Zij waren typische wederopbouwarchitecten.
Ook P.J. Coppen hoort daarbij en de Bredase architect F.H.M. Mol, net als Zollner. Het turbinegebouw van de ECI-centrale (herbouw door Postma in 1948) kan eveneens worden gerekend tot de wederopbouwarchitectuur.
Jan Bongaerts tekende véél wederopbouwgebouwen. (aan Jan Bongaerts zal de 2e fietstocht van dit seizoen op donderdag 13 juni gewijd worden).
De kunstwerken uit de naoorlogse jaren pasten bij de gebouwen van de Wederopbouwperiode.
Namen onder anderen: Joep Thissen, Matthieu Boessen, Max Weiss, Dolf Wong, René Wong, Joep Nicolas, Tom Franssen, Piet Schoenmakers uit Roermond en Frans Cox uit Maasniel.
Zij hebben ter verfraaiing plastieken, reliëfs, glas- in- loodramen en beelden gemaakt.
We gaan een aantal gebouwen zien!

De wandeling start bij MFC ‘t Paradies, Munsterstraat 61 Roermond. De start is om 13.30 uur.

 ('t Paradies ligt bij de Munsterkerk, op 5 minuten lopen vanaf het station)

 

Deelname aan de maandelijkse stadswandeling is GRATIS!

Na afloop kopje koffie of thee in 't Paradies voor maar 1 Euro   
         
   

Gilde Rondje Roermond bestaat uit een tiental gecertificeerde en zeer enthousiaste stadsgidsen. Zij organiseren aansprekende wandelingen. De wandelingen zijn altijd 'op maat', of rond een speciaal thema, want Roermond heeft veel te bieden. De Kathedraal, de Munsterkerk, maar ook de zeer bijzondere gebedshuizen van andere religies. Of het oude centrum met zijn monumentale gebouwen, openbare ruimtes met prachtige beelden en het fraaie groen. 'Mooder Maas' en het waterrijk rond Roermond of het sinds de de 14e eeuw bestaande Voorstad St Jacob, eeuwenlang de belangrijkste verbinding voor de stad naar het zuiden. Er is in Roermond dus genoeg te wandelen, te bewonderen en te beleven!

Klik HIER voor de digitale 3-luik folder!

 

Een eigen wandeling?

Op een andere dag of tijdstip?

Op maat of rond een thema?

Of wilt u meteen boeken?

Neem dan contact op met onze coördinator via dit speciale nummer:

06 34 17 29 70

   
         
   
   
    (C) Stichting Service Gilde Roermond | Webbeheerder