Menu  
   

 

Stadswandeling

 

Donderdag 5 maart: Wandeling door Herten en Ool

Voormalig raadhuis HertenStart 13.30 uur vanaf de parkeerplaats bij Jan Linders, Groene Kruisstraat 8, 6049 BW Herten

Herten werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 968, toen koningin Gerberga villa Hertra schonk aan de abdij St. Remigius in Reims.
In de achtste eeuw, ten tijde van Karel de Grote, zijn in onze streek veel parochies gesticht. De naam Herten wordt voor het eerst in 968 vermeld. In 1088 wordt er voor het eerst een Heer van Mereheym genoemd: Conradus de Mereheim, de burcht, de latere Oudenborg is al rond 1050 gebouwd.
In Merum staan nu de restanten van een stamburcht van de Heer van Merum uit de twaalfde eeuw. Het is daarmee de enige in zijn soort. De ruïne vormt de stamburcht van de eerste generatie van een feodale machthebber, die als gelijke van de graven van Holland en Gelre is begonnen, maar het nooit tot een hogere positie heeft gebracht. Zodoende bleef het zijn enig kasteel, van waaruit hij tot het einde der feodale dagen over niet veel meer dan de direct omwonende boeren en koeien en hun weilanden gebood.” Helaas is het relict van de stamburcht van de Heer van Merum van de openbare weg niet zichtbaar. Gezien de ouderdom en de hoge zeldzaamheid kan dit rijksmonument - mits goed geconserveerd - een hoge attractiewaarde vertegenwoordigen.
In 1246 wordt Ool genoemd, en is de eerste vermelding van een overgang van de Maas. Er kwam later een veer. Op dat veer heeft het bekende gezegde betrekking. Dit gezegde luidt: "Dae is nach neet in Oeël euver" wat betekent dat een onderneming nog niet tot een goed einde is gebracht. Van het veer zijn de eerste vermeldingen in een akte van 1293, waarna het dienst heeft gedaan tot 1 oktober 1951. Het veerpont is sinds 18 april 1992 weer in de vaart als een fiets- en voetgangersveerpont en vaart 's zomers: in de weekenden en in de vakanties en vormt een verbinding over de Maas tussen Ool en het Oolderhuuske.
In 1342 wordt er bij Ool de Maas verlegd naar een vroegere bedding, zodat die Maas dichter bij Roermond gaat stromen.
In 1147 wordt melding gemaakt van een schenking, die bestemd was voor het onderhoud van een priester in Herten. Mogelijk hebben ook de heren van Mereheym een rol gespeeld bij de stichting van de parochie Herten. Het is bekend dat kerken toegewijd aan St. Michaël behoren tot de oudere stichtingen. De strijdbare figuur van de aartsengel Michaël was bij de oude riddergeslachten zeer geliefd en werd dikwijls als beschermheilige gekozen. Het is zo goed als zeker dat het christelijk geloof in Herten is gebracht vanuit het door St. Willibrord gestichte klooster te Susteren.
Herten hoorde, samen met Merum en Ool (én Maasniel), tot de heerlijkheid Dalenbroek. Deze grote heerlijkheid werd omstreeks 1472 opgesplitst, waarbij het grootste deel aan Gülick kwam, doch Herten (en Maasniel) min of meer zelfstandig als Dalenbroek verder gingen. Herten hoorde bij het Overkwartier en was dus ook achtereenvolgens Spaans, Oostenrijks, Frans, Nederlands, Belgisch en ten slotte definitief Nederlands.

De wandeling is voor eigen risico en gaat onder alle weersomstandigheden door en… deelnemen is GRATIS!


   
         
   

Gilde Rondje Roermond bestaat uit een tiental gecertificeerde en zeer enthousiaste stadsgidsen. Zij organiseren aansprekende wandelingen. De wandelingen zijn altijd 'op maat', of rond een speciaal thema, want Roermond heeft veel te bieden. De Kathedraal, de Munsterkerk, maar ook de zeer bijzondere gebedshuizen van andere religies. Of het oude centrum met zijn monumentale gebouwen, openbare ruimtes met prachtige beelden en het fraaie groen. 'Mooder Maas' en het waterrijk rond Roermond of het sinds de de 14e eeuw bestaande Voorstad St Jacob, eeuwenlang de belangrijkste verbinding voor de stad naar het zuiden. Er is in Roermond dus genoeg te wandelen, te bewonderen en te beleven!

 

Iedere eerste donderdag van de maand is er een GRATIS STADSWANDELING. Deze stadswandeling met een thema start altijd om 13.30 uur. Meestal bij MFC ‘t Paradies, Munsterstraat 61, 6041 GA Roermond, meestal ook het eindpunt. De wandelingen gaan ALTIJD door.
Check voor actuele data deze website, onze Facebookpagina of neem contact op via: 06 34 17 29 70.

Daarnaast heeft u de keuze uit onderstaande wandelingen:

1. Cuypers rondje
Een bijzondere wandeling door de stad van Pierre Cuypers. Nederlands bekendste architect van de 19e eeuw. Bekend van het Rijksmuseum, het Centraal Station in Amsterdam of de troon in de Ridderzaal.

  • U start met koffie en een Cuypersgebakje.

  • Hierna bezoeken we onder begeleiding van deskundige en enthousiaste gidsen van Gilde Rondje Roermond in 1,5 uur de bijzondere locaties en gebouwen van Pierre Cuypers.

  • U sluit dit af met een lekkere lunch aan de Roerkade.

  • Eventueel kunt u op eigen gelegenheid nog een boottocht op de Maasplassen maken en afsluiten met een drankje op een van de vele terrasjes op de Roerkade.

 Prijs vanaf 10 personen € 34,50 per persoon

2. Gilde Bourgondisch Rondje Roermond

  • U start met koffie en Christoffelgebak.

  • Hierna bezoeken we onder begeleiding van deskundige en enthousiaste gidsen van Gilde Rondje Roermond in 1,5 uur de mooiste plekjes van de historische stad Roermond.

  • Vervolgens wacht u een lekkere lunch.

  • Nog niet genoeg! U gaat varen over de Maasplassen en zult zich verbazen hoeveel water er in Roermond is. Ook zult u de drijvende huisjes zien.

  • Terug aan de Roerkade kunt u nog nagenieten van een drankje op de vele leuke terrasjes.

Prijs vanaf 10 personen € 48,00 per persoon

 

Klik HIER voor de digitale 3-luik folder!

 

Een eigen wandeling?

Op een andere dag of tijdstip?

Op maat of rond een thema?

Of wilt u meteen boeken?

Neem dan contact op met onze coördinator via dit speciale nummer:

06 34 17 29 70

   
         
   
   
    (C) Stichting Service Gilde Roermond | Webbeheerder