Foto: Hans Ursem  
  Menu  
   

 

Stadswandelingen

 

 

Gilde Rondje Roermond bestaat uit een tiental gecertificeerde en zeer enthousiaste stadsgidsen. Zij organiseren aansprekende wandelingen. De wandelingen zijn altijd 'op maat', of rond een speciaal thema, want Roermond heeft veel te bieden. De Kathedraal, de Munsterkerk, maar ook de zeer bijzondere gebedshuizen van andere religies. Of het oude centrum met zijn monumentale gebouwen, openbare ruimtes met prachtige beelden en het fraaie groen. 'Mooder Maas' en het waterrijk rond Roermond of het sinds de de 14e eeuw bestaande Voorstad St Jacob, eeuwenlang de belangrijkste verbinding voor de stad naar het zuiden. Er is in Roermond dus genoeg te wandelen, te bewonderen en te beleven!

Klik HIER voor de speciale folder!


Een eigen wandeling?

Op een andere dag of tijdstip?

Op maat of rond een thema?

Of wilt u meteen boeken?

Neem dan contact op met onze coördinator via dit speciale nummer:

06 34 17 29 70

 


Stadswandeling donderdag 07 februari

Thema: Architect Jan Bongaerts, vergeten?

 

De wandeling start bij MFC ‘t Paradies, Munsterstraat 61 Roermond. De start is om 13.30 uur.

 ('t Paradies ligt bij de Munsterkerk, op 5 minuten lopen vanaf het station)

 

Architect Jan Bongaerts, vergeten?
Jan Bongaerts (1893-1968), werd geboren in de Roermondse Brugstraat. Hij was als kind al creatief en volgde een opleiding aan de Teekenschool in Roermond. Zijn scheppingsdrang ontwikkelde zich dáár tot vakmanschap. Ook is hij in de leer geweest bij Pierre Cuypers. Daarna ging Bongaerts werken voor de Nederlandse spoorwegen in Utrecht.

Vóór de oorlog vertoonde zijn stijl duidelijke kenmerken van de Amsterdamse school, met veel baksteen en schuine daken met brede goten en de ‘ladderramen’, daarnaast had zijn stijl ook wel kenmerken van de Nieuwe Zakelijkheid: bouwen in soberheid en functionaliteit. Weelderige opsmuk ontbrak dan en er was het gebruik van nieuwe technologische ontwikkelingen: bouwen in glas, beton en staal. Jan Bongaerts beheerste zijn vak: hij heeft overigens ook een prachtige woning in art deco stijl ontworpen.

Na de oorlog ontwierp hij vooral in traditionalistische stijl onder invloed van Delftse School. (hoogleraar Granpré Molière, Nederlands architect en stedenbouwer).

Volgens de Delftse School- aanhangers lag schoonheid juist in eenvoud en was een goede harmonie tussen massa, ruimte en lichtval belangrijk. Architectuur moest nederig zijn en vooral niet opvallen. De functie van een gebouw moest tot uitdrukking komen in de vorm. Vandaar werd dan ook een groot onderscheid gemaakt in de vormgeving van woonhuizen (simpel en ingetogen) en publieke gebouwen als stadhuizen en kerken, die juist monumentaal moesten zijn om hun functie te benadrukken.

Maar Bongaerts was toch ook voorstander van decoratieve kunsten, en vond een harmonische balans in het metselwerk. Zijn naoorlogse productie is heel groot, mede door de opdrachten van de bouwvereniging.
Net als bij architect Frans Dupont, is de invloed van architect Jan Bongaerts op de gevels van Roermond, niet echt onderkend en bekend bij het grote publiek. Mogen deze wandeling én de fietstocht van komende zomer, een soort eerherstel zijn.

 

Deelname aan de maandelijkse stadswandelingen is GRATIS!

Na afloop kopje koffie of thee in 't Paradies voor € 1.-


   
    (C) Stichting Service Gilde Roermond | Webbeheerder